Maak uw keuze

Reputatieschade voorkomen en integriteit bevorderen: hoe stevig is uw ‘bewaking aan de poort’?

04 jan 2019

Integriteit van cliënten, personeel en zakenpartners

In juli 2018 maakte het Financieel Dagblad bekend dat een middelgroot accountantskantoor door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de vingers is getikt. De reden hiervoor is dat te weinig onderzoek was gedaan naar de betrouwbaarheid en integriteit van cliënten.

Dit leverde niet alleen reputatieschade op, maar ook een boete van bijna één miljoen euro. Dat soort controles wordt niet alleen gedaan vanwege de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Je doet ook liever geen zaken met mensen die jouw belangen en reputatie kunnen schaden. Dat soort schade raakt niet alleen de eigen organisatie, maar ook de hele beroepsgroep. En kan bovendien het maatschappelijk belang en bestaansrecht van het accountants- en adviesberoep aantasten.

Daarom is het zonder meer verstandig om meer te weten te komen over de achtergrond van uw belanghebbenden, liefst vóórdat u met elkaar in zee gaat. In de praktijk gebeurt dit nog vaak niet optimaal.

Wilt u meer weten over wat u doet aan ´bewaking aan de poort´? Lees hier het volledige artikel

Nicole den Hartigh heeft een reeks publicaties op haar naam staan en schrijft regelmatig blogs over onderwerpen die haar bezighouden. Zo schrijft ze als gastredacteur voor de website Nextens.


Delen via Social Media